mgr Elżbieta Kurak – Psycholog, Psychodietetyk Warszawa
Psycholog, psychodietetyk. Konsultuje pacjentów dorosłych oraz młodzież od 12 r.ż.
Pracuje z osobami cierpiącymi na zaburzenia odżywiania, choroby dietozależne, mającymi problemy z wdrażaniem zmian zalecanych przez innych specjalistów – dietetyka, lekarza.
Pacjenci mówią, że to osoba o wielkiej empatii i zaangażowaniu w ich problemy, towarzysząca w odbudowywaniu wiary we własne siły, wzmocnieniu poczucia wartości oraz motywacji do działania.
Absolwentka Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego o specjalności psychologia kliniczna dziecka oraz studiów podyplomowych z zakresu psychodietetyki (psychologii żywienia) na Uniwersytecie SWPS w Warszawie.
Jako psycholog żywienia pomaga pacjentom z zaburzeniami odżywiania w nabywaniu skutecznych umiejętności i narzędzi do walki z chorobą. Oferuje pomoc wszystkim tym, których trudności skupiają się wokół tematyki jedzenia, sposobu odżywiania, masy ciała, zmęczonym niepowodzeniami w zgubieniu zbędnych kilogramów, stosującym naprzemiennie rygorystyczną dietę przeplataną okresami objadania się. Wspiera osoby w procesie zmiany, u których problemy z odżywianiem wiążą się z trudnościami natury psychologicznej – przewlekłym stresem, problemami w relacji, pracy, szkole.
Specjalizuje się w pracy z pacjentem indywidualnym od 12 r.ż., jak i całą rodziną w obrębie problematyki związanej z odżywianiem. Pomaga w pracy nad trwałą, pozytywną zmianą w zakresie zdrowego sposobu życia oraz wypracowaniu nowych nawyków. Przygotowuje zalecenia żywieniowe w celu poprawy stanu zdrowia oraz pomaga zrozumieć związek prawidłowego żywienia z funkcjonowaniem psychicznym i fizycznym.
Swoim pacjentom daje wsparcie emocjonalne, wzmacnia motywację oraz poczucie skuteczności. Pomaga pokonywać bariery zwłaszcza osobom, które borykają się z zaburzeniami odżywiania, licznymi porażkami dotyczącymi tematyki odchudzania, zajadającymi stres i niepowodzenia. Praca z pacjentem to proces skoncentrowany na zmianie sposobu myślenia o jedzeniu i o sobie, skupiona na emocjach, nawykach i świadomości.
Swoje doświadczenie zdobywała na Oddziale Nerwic Dzieci i Młodzieży Instytutu Psychiatrii i Neurologii w Warszawie, w Fundacji Synapsis, w Zakładzie Zdrowia Rodziny oraz w Zakładzie Wczesnej Interwencji Psychologicznej Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie. Ukończyła szkolenie i zdobyła uprawnienia trenera w zakresie holenderskiej metody video-komunikacji (metoda VIT) VIT SPIN w Polskiej Fundacji PLUS. Prowadziła warsztaty z zakresu odżywiania dla osób z chorobą Hashimoto i dla rodziców dzieci ze spektrum autyzmu. Ukończyła roczne szkolenie Certyfikowana Akademia Dietetyka oraz roczny staż zawodowy w zakresie psychodietetyki prowadzony przez specjalistów Instytutu Psychodietetyki we Wrocławiu.
Systematycznie podnosi zawodowe kwalifikacje uczestnicząc w licznych konferencjach i szkoleniach z zakresu psychologii żywienia i dietoterapii.