mgr Katarzyna Pękala-Kaźmierczak – Dietetyk Łódź
Dietetyk osób dorosłych.
Konsultuje pacjentów od 2013 roku.
„Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem.”
W swojej pracy stawia przede wszystkim na indywidualne podejście, wsparcie i edukację żywieniową, by wypracowane efekty utrzymać jak najdłużej. Czerpie ogromną satysfakcję z pracy z pacjentem i zawsze dokłada wszelkich starań, by dla drugiej strony współpraca była również przyjemnością.
Doświadczenie
- Praktyki – Szpital Wojewódzki,
- DPS,
- Poradnia Chorób Metabolicznych.
- Wojewódzki Szpital Onkologiczny,
- Fundacja dla Osób z niepełnosprawnościami,
- Praca w Poradni Zdrowia Psychicznego w Łodzi,
- Specjalność: Dietetyk Łódź.
Wykształcenie
- Studia licencjackie Dietetyka – Uniwersytet Medyczny w Łodzi,
- Studia magisterskie Dietetyka – Uniwersytet Medyczny w Łodzi,
- Kurs Psychodietetyka.
Dodatkowe szkolenia
- Bilansowanie diety wegetariańskiej,
- Praca nad samooceną u osób z zaburzeniami odżywiania,
- Żywienie a zdrowie prokreacyjne kobiety,
- Immunomodulatory żywieniowe a funkcje poznawcze wśród osób w różnym wieku,
- Mikrobiota jelitowa a masa ciała,
- Interakcje żywność – suplementy – leki – ważne zagadnienia z punktu widzenia dietetyka,
- Pacjent z zespołem metabolicznym w gabinecie dietetyka,
- Jak postępować z kryzysem motywacji w procesie odchudzania?,
- Rola psychologii w procesie efektywnego odchudzania,
- Insulinooporność, choroby tarczycy, PCOS a efektywna redukcja masy ciała,
- Odchudzanie małego Pacjenta – dziecko u dietetyka.
Zakres udzielanego wsparcia
Jako dietetyk kliniczny współpracuje z pacjentami z różnymi schorzeniami, jednak w największej mierze z osobami z chorobami dietozależnymi, takimi jak otyłość, nadciśnienie tętnicze, hipercholesterolemia czy cukrzyca oraz osobami z zaburzeniami depresyjnymi i potrzebującymi motywacji.
Publikacje
- Wpływ masy ciała na płodność kobiet w wieku prokreacyjnym,
- Kwas foliowy a ryzyko wad cewy nerwowej u płodu,
- Spożycie tłuszczów a skład ciała.
Wystąpienia medialne
- WPROST – Artykuł – Właściwości orzechów włoskich,
- Wystąpienia w Pytanie na śniadanie,
- Webinary, podcasty m.in. dot. motywacji, wpływu emocji na jedzenie.