Jesteś tym, co jesz. Jak jedzenie wpływa na nasze psychiczne samopoczucie?
W ubiegłym miesiącu na blogu PsychoMedic.pl pisaliśmy między innymi o tym, w jaki sposób stan naszych jelit wpływa na samopoczucie, a nawet występujące stany depresyjne (link do artykułu dostępny TUTAJ). Wpływ mikroflory jelitowej na nasz stan psychiczny potwierdzają kolejne badania, a za jej stan w dużej mierze odpowiada z kolei dostarczane pożywienie. W kontekście złego samopoczucia i stanów depresyjnych, szczególną uwagę warto zwrócić na niedobory pokarmowe. Ustalenie odpowiedniej diety, bogatej w substancje niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszych jelit, może okazać się zbawienne dla poprawy naszego stanu psychicznego. Poniżej przedstawiamy, jaki wpływ mają na niego poszczególne składniki.
Odpowiednia, zbilansowana dieta już dawno przestała kojarzyć się wyłącznie z chęcią zrzucenia zbędnych kilogramów. Poza widocznym gołym okiem wpływem składników odżywczych na nasze ciało (sylwetka, stan naszej cery czy włosów), mikroelementy zawarte w pożywieniu mają także ogromny wpływ na funkcjonowanie poszczególnych narządów, w tym także jelit i mózgu odpowiedzialnych za nasze samopoczucie oraz sprawność umysłu – szybkość uczenia się i zapamiętywania, a także umiejętność koncentracji. Obecny wybór produktów spożywczych być może nie upraszcza poszukiwania tych odpowiednich, a – szczególnie w dużych miastach – produkty naturalne i nieprzetworzone powoli zaczynają należeć niestety do tych „luksusowych”. Na co zwracać zatem uwagę robiąc zakupy i jakie produkty wybierać, aby nasze ciało oraz umysł pozostawały w swojej najlepszej formie?
W pierwszej kolejności skupimy się na produktach mających korzystny wpływ na nasze samopoczucie. Wśród głównych elementów odpowiedzialnych za dobry nastrój wymienia się magnez, nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 oraz witaminy z grupy B. To one odpowiadają bowiem za regulację pracy układu nerwowego. Do produktów bogatych w magnez zaliczyć możemy miedzy innymi: gorzkie kakao (w tym także gorzką czekoladę), migdały, orzechy, pestki dyni, słonecznik, pistacje, otręby oraz płatki pszenne, brązowy ryż, kaszę gryczaną, banany, pomarańcze, jabłka, a także wiele warzyw (w tym głównie warzywa strączkowe). Dostarczanie organizmowi tego niezwykle cennego składnika istotne jest z jeszcze jednego powodu – niedobory magnezu powodują bowiem większą podatność na stres, mogą także powodować długotrwałą bezsenność, co w efekcie prowadzi nawet do zaburzeń gospodarki hormonalnej.
Wśród produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 znajdziemy między innymi: siemię lniane (a także olej lniany), ryby morskie, owoce morza, orzechy i nasiona. Jak udowodniły liczne badania, odpowiednia ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 w diecie nie tylko znacząco poprawia nasze samopoczucie, ale także chroni przed nowotworami, reguluje rytm serca oraz przeciwdziała starzeniu się komórek organizmu. Dobrym źródłem witamin z grupy B są z kolei produkty zbożowe, jajka i nabiał, produkty sojowe, ryby, fasola, szpinak czy wątróbka. Witamina B przyczynia się nie tylko do zachowania równowagi psychicznej, ale także wykazuje działanie przeciwnowotworowe, reguluje pracę przewodu pokarmowego, wpływa na nasz sen i redukuje poczucie ciągłego zmęczenia.
Równie ważne w kontekście odżywiania jest dostarczanie organizmowi witaminy D zawartej między innymi w jajkach i nabiale, olejach roślinnych czy wątróbce. Jej niedobory przyczyniają się bowiem do poczucia ciągłego zmęczenia, zmniejszenia odporności, bólów kostnych i bólów mięśni. W kontekście odpowiedniej pracy jelit bardzo istotne jest także spożywanie produktów fermentowanych, takich jak kiszonki czy kefir, stanowiących naturalny probiotyk. Podsumowując, dobrym rozwiązaniem dla naszego zdrowia – zarówno fizycznego, jak i psychicznego – jest stosowanie diety śródziemnomorskiej, bogatej w warzywa, owoce, oleje roślinne, orzechy oraz ryby.
Do produktów, których powinniśmy unikać, chcąc zachowa fizyczną oraz psychiczną równowagę, zaliczyć możemy między innymi: produkty zmodyfikowane genetycznie (wpływają one niekorzystnie na dobre bakterie bytujące we florze jelitowej, jednocześnie są one odpowiedzialne za rozwój patogenów), produkty o wysokiej zawartości cukrów prostych, sztuczne dodatki do żywności, alkohol czy papierosy. Spożywanie nadmiernej ilości fast foodów, słodyczy, sztucznych dodatków do żywności nie tylko istotnie ogranicza nasze zdolności umysłowe oraz pogarsza samopoczucie. Nadmiar szkodliwych substancji dostarczanych do organizmu wraz z pożywieniem może prowadzić nawet do depresji czy schizofrenii, powodować liczne stany zapalne oraz ogólne spustoszenie w organizmie.