Jak dieta wpływa na przebieg choroby Parkinsona? Najnowsze badania
Na chorobę Parkinsona tylko w Polsce cierpi ponad 90 tysięcy osób. Każdego roku przykrą diagnozę słyszy kolejne 8 tysięcy. Na całym świecie chorych liczy się już w milionach – według aktualnych danych jest to 5 milionów osób. Choroba Parkinsona jest chorobą neurodegeneracyjną spowodowaną zanikiem komórek nerwowych produkujących dopaminę, umiejscowionych w ludzkim mózgu. Co pewien czas pojawiają się doniesienia na temat nowych, przełomowych metod leczenia osób z chorobą Parkinsona, jednak na ten moment nie istnieje terapia pozwalająca wyleczyć pacjenta w 100 proc. Dostępne terapie są jedynie w stanie spowolnić przebieg choroby, niekiedy w znaczący sposób. Najnowsze badania wskazują natomiast na fakt, iż styl życia, w tym odpowiednia dieta, mogą również istotnie wpływać na przebieg choroby…
Choroba Parkinsona a style żywieniowe
Badanie opublikowane w tym roku na łamach czasopisma naukowego „Neurology”, przeprowadzone przez grupę naukowców z Uniwersytetu w Bostonie rzuciły nowe światło na przebieg choroby Parkinsona, jednocześnie dając chorym nowe spojrzenie na swoją sytuację. Badanie przeprowadzone zostało na próbie blisko 50 tysięcy osób, z których część wykazywała objawy typowe dla choroby Parkinsona. Badacze przeanalizowali między innymi jadłospisy uczestników badania, szukając związku pomiędzy ich stylem życia a odczuwanymi dolegliwościami. Okazało się, że wśród badanych dominowały dwa style żywieniowe. Jednym z nich była nieco zmodyfikowana dieta śródziemnomorska, natomiast drugim tak zwany Alternative Healthy Eating Index. Obie diety w swoich założeniach ograniczają spożycie czerwonego mięsa, natomiast podstawę żywienia stanowi w nich połączenie warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych i niezbędnych tłuszczy…
Eliminacja objawów choroby
Po przeanalizowaniu diet stosowanych przez uczestników badacze porównali je z deklarowanymi objawami. Szybko okazało się, że jedna z grup, a dokładniej grupa osób stosujących dietę zawierającą większe ilości zdrowych tłuszczy (w tym kwasów omega-3), doświadcza znacznie mniej dolegliwości takich jak zaparcia, bóle ciała, nadmierna senność czy depresja, towarzyszących chorobie Parkinsona lub pojawiających się na długo przed jej wystąpieniem (niepokojące objawy mogą bowiem pojawić się nawet kilka lub kilkanaście lat przed problemami z poruszaniem się, świadczącymi o początku choroby Parkinsona). Autorzy badania tłumaczą, że pomimo, iż wymienione objawy nie zawsze świadczyć muszą o chorobie Parkinsona i mogą nie mieć z nią żadnego związku, badanie pozwoliło ustalić, że zmiana diety jest w stanie wyeliminować te objawy praktycznie do zera. Już to może natomiast znacząco wpłynąć na komfort życia osób chorych.
A wszystko zaczyna się… w jelitach?
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Bostonie pozwoliły zatem ustalić, że nawet niewielka zmiana w jadłospisie pacjentów może powstrzymać wiele objawów towarzyszących chorobie Parkinsona. W tym kontekście warto także wspomnieć fakt, że badania nad tym, co dokładnie wywołuje chorobę Parkinsona cały czas trwają, a jedna z teorii na ten temat mówi, że choroba ta, jak i wiele innych schorzeń, może mieć swój zaczątek w jelitach. Badacze uważają bowiem, iż chorobę Parkinsona wywoływać mogą wirusy albo toksyny znajdujące się w pożywieniu. Za ich sprawą w jelitach mają tworzyć się patologiczne zmiany, które następnie przenoszone są do mózgu. Jeżeli przypuszczenia naukowców potwierdzą się, może okazać się, że dieta bogata w odpowiednie substancje ma jeszcze większe przełożenie na rozwój choroby oraz komfort życia pacjentów neurologicznych.