Woda źródlana czy mineralna?
Nasze ciało składa się w 70% z wody, aby utrzymać prawidłowy bilans wodny powinniśmy wypijać jej przynajmniej 2 litry dziennie. Jaką wodę zatem lepiej włożyć do koszyka – źródlaną czy mineralną? Czy to w ogóle jest istotne? Odpowiedź brzmi: Oczywiście, że tak!
Podstawowym kryterium podziału wód butelkowych jest zawartość składników mineralnych.
Woda źródlana:
* ma niską zawartość składników mineralnych;
* może być używana do celów kuchennych: przygotowywania posiłków, a także do gotowania;
* nadaje się do spożycia przez dorosłych, dzieci i niemowlęta.
Woda mineralna:
*zawiera co najmniej 1000 mg/l rozpuszczalnych składników mineralnych lub charakteryzuje się znaczącą żywieniowo zawartością
składników mineralnych np. magnezu, wapnia;
* nie powinna być spożywana przez niemowlęta;
* nadaje się doskonale do zaspokojenia pragnienia przez dzieci i dorosłych.
Warto zatem dokładnie czytać etykiety umieszczone na opakowaniach i wybierać wodę dostosowaną do swoich potrzeb.